مراقبتها و برنامه ورزشی بعد از جراحی تعویض مفصل زانو
زمانی که درمانهای پزشکی برای کاهش درد و بیثباتی زانو مفید واقع نشوند آرتروپلاستی یا تعویض مفصل زانو مورد ملاحظه و توجه قرار میگیرد. پس از انجام عمل جراحی، شما به منزل یا مرکز توانبخشی مراجعه خواهید کرد. به هر حال پزشک تا زمانی که عضلات شما قدرت لازم را برای رسیدن به دامنه حرکتی طبیعی مفصل پیدا کنند، درمانهای فیزیکی مستمری را توصیه خواهد کرد.هدف نهایی از تعویض مفصل زانو، بازگرداندن ثبات طبیعی زانو برای حرکت و خم کردن روان و راحت زانو است. شما در زمان بهبودی و بازتوانی زانو یا در زمانی که به انجام فعالیتهای روزمره خود میپردازید بسیار متعجب خواهید شد. توجه به این نکته بسیار مهم است که برای گذراندن دوران بازتوانی، مطابق دستورات جراح عمل کنید. اگر شما در هر موردی نگرانی دارید، جراح ارتوپد و فوق تخصص زانو در خلال جلسه مشاوره پاسخ تمام سؤالات شما را در این مورد خواهد داد. شما میتوانید جهت رزرو نوبت یا مشاوره با شمارههای ۰۲۱۷۷۱۶۱۶۵۱ /۰۲۱۷۷۱۶۱۶۵۲ تماس حاصل فرمایید.
تعویض مفصل زانو یا آرتروپلاستی چیست؟
تعویض مفصل زانو یک عمل جراحی است که عملکرد مفصل زانو را به حالت طبیعی آن بازمیگرداند. در این عمل جراحی با تعویض مفصل، عملکرد زانو بازگردانده میشود. یک مفصل مصنوعی (که به آن پروتز گفته میشود) برای این کار مورد استفاده قرار میگیرد.تمرینات بازتوانی برای بعد از عمل جراحی
-
حرکات مچ پا به مانند فشاردادن پدال گاز ماشین: کف پا را به پایین بیاورید و ۳ ثانیه مکث کنید. سپس به بالا بکشید و مجددا ۳ ثانیه مکث کنید. سپس با حرکات دورانی در جهت خلاف عقربههای ساعت آنرا بچرخانید. این حرکت را ده بار انجام دهید و درهر ساعت تکرار نمایید.
-
مچ پای خود را بالا بکشید و زانوی خود را به تشک فشار دهید تا عضله جلوی ران شما منقبض شود. تا ۵ ثانیه بشمارید. در خلال تمرین به طور عادی نفس بکشید. این حرکت را ده بار انجام دهید و هر دوتا سه ساعت یکبار آنرا تکرار کنید.
-
به پشت دراز کشیده و پای خود را بالا برده و زانوی خود را تا جایی که میتوانید کشیده نگه دارید، در این وضعیت ۵ ثانیه باقی مانده، سپس پای خود را پایین آورده و ۲ ثانیه استراحت نمایید.
-
تقویت عضلات جلوی ران: یک بالش را زیر زانوی خود قرار دهید تا زانو حدود ۳۰ درجه خم گردد سپس ساق خود را صاف کنید تا و پنج ثانیه نگه دارید.
-
خم کردن زانو: روی یک صندلی بنشینید و پاها را آویزان کنید و تا حد امکان زانوی عمل شده را خم کنید. سپس پای مقابل را از قسمت قوزک روی پای عمل شده بگذارید و با کمک آن به میزان بیشتری زانوی خود را خم نمایید. سپس چند ثانیه نگه دارید و آن را رها کنید.
-
به پشت با پاهای مستقیم و صاف خوابیده، پاشنه پای خود را روی زمین به طرف عقب بکشید به طوریکه زانو تا جای ممکن خم شود. ۲ دوره ۵ تایی این تمرین را تکرار کنید.
-
خم کردن زانو از پشت
بر روی شکم دراز کشیده و زانوی عمل شده را به طرف بالا خم نمایید. از پای سالم خود کمک گرفته تا زانوی خود را بیشتر خم نمایید.۱۰ ثانیه نگه دارید و ۲ دوره ۵ تایی این تمرین را تکرار نمایید.با انجام تمرینات معمولا شما پس از شش هفته دیگر نیازی به استفاده از واکر یا دوعصا ندارید و طی این مدت تعادل شما باید به گونهای باشد که بتوانید با یک عصا راه بروید. هرچقدر شما تمرینات استقامتی و تقویتی خود را بیشتر و بهتر انجام دهید، زمان بازتوانی شما کوتاهتر خواهدبود.مراقبتها
-
استفاده از واکر
هنگامی که میخواهید از حالت نشسته بلند شوید و راه بروید، ابتدا با کمک از دسته صندلی روی پای سالم بایستید و سپس واکر را بگیرید و مطمئن شوید که قبل از برداشتن قدم تعادل دارید. پای خود را داخل واکر قرار دهید و واکر را با فاصله مناسب از خود نگه دارید. در این حالت بازوها کشیده شدهاند ولی ازکمر خم نشدهاید. ابتدا پای جراحی شده را در مرکز واکر قرار دهید و سپس با فشار دستها به واکر با کمترین فشار پای سالم را به جلو بکشید و به همین ترتیب عمل نمایید. پس از یادگیری استفاده از واکر در روز اول و دوم پس از جراحی میتوانید از دستشویی فرنگی به راحتی استفاده کنید. حداقل روزی سه بار با واکرراه بروید.
-
بالا رفتن و پایین آمدن از پلهها
برای بالا رفتن از پله یک دست را به نردههای کنار پلکان بگیرید و با دست دیگر عصای زیر بغل را نگه دارید. در حالیکه وزن را روی عصا و نرده انداختهاید ابتدا پای عمل نشده را بر روی پله بالا بگذارید، سپس عصا و بعد پای عمل شده را بالا آورده و کنار پای دیگر روی همان پله بگذارید و تا پایان پلهها همین عمل را تکرار کنید.پایین آمدن از پله درست بر عکس بالا رفتن از آن است. یعنی در حالیکه یک دست به نردههای کنار پلکان گرفته شده، با دست دیگر عصای زیر بغل را نگه دارید. ابتدا عصا و پای عمل شده را پایین آورده روی پله پایین بگذارید، سپس پای عمل نشده را پایین آورده و کنار پای قبلی روی همان پله قرار دهید. این مراحل را تا زمانی که تمام پلهها را پاین بیایید ادامه دهید. اگر پلکان نرده نداشت بهتر است از دو عصا استفاده کنید.
-
برای نشستن از حالت ایستاده
برای نشستن از حالت ایستاده به آهستگی به عقب بروید تا آنجا که لبه صندلی ساق شما را لمس کند. سپس با استفاده از دستههای صندلی در حالی که زانوی جراحی شده به صورت صاف قرار گرفته است، روی پای سالم خود را پایین بیاورید. در این حالت نیم تنه خود را صاف نگه دارید.
-
جهت نشستن روی دستشویی فرنگی
به آهستگی به عقب بروید و با استفاده از دستههای صندلی به آرامی بنشینید و در حالی که پپای جراحی شده به صورت صاف در جلو قرار دارد برای ایستادن با تکیه به دستها وفشار به پای سالم به حالت ایستاده در بیایید. برای دوش گرفتن از یک صندلی دستهدار استفاده کنید. با واکر تا کنار صندلی بروید و به آهستگی روی آن بنشینید. در کف حمام از یک پوشش غیر لغزنده استفاده نمایید. زخم باید با یک پانسمان ضد آب پوشده باشد و مدت دوش گرفتن بسیار کوتاه باشدو تنها با اجازه جراح خود دوش بگیرید.
-
سوار شدن در ماشین