رماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید یک بیماری مزمن و خودایمنی است که شیوع آن در بین خانم ها در سنین ۳۵ تا ۶۵ سال بیش از سایر افراد است.
حمله سیستم ایمنی به سلول های بدن بخصوص سلول های سینوویوم مفاصل بدن سبب بروز این بیماری می شود که علت دقیق بروز چنین وضعیتی تاکنون بطور دقیق مشخص نشده است.
سینوویوم لایه ای از جنس سلول است که سطح درونی کپسول مفصلی را پوشانده و مایع مفصلی را ترشح می کند که نقش مهمی در حرکات طبیعی مفصل دارد.
بروز ضعف و اختلال در سیستم ایمنی سبب بروز این بیماری التهابی مفاصل بدن می شود که معمولا مفاصل را بطور قرینه درگیر عوارض خود می کند.
علائم و عوارض رماتیسم مفصلی اغلب در مفاصل کوچک بدن دیده می شود که درد ، التهاب و تورم مفصل از شایع ترین این علائم است.
ابتلا به این بیماری در صورتی که بطور مزمن درآمده و اقدامات درمانی مناسب برای بیمار انجام نشود حتی ممکن است منجر به تخریب کامل مفصل نیز شود.
پوکی استخوان، بیماری های گوارشی و بیماریهای قلبی و عروقی از مهم ترین بیماری هایی هستند که ابتلا به رماتیسم مفصلی ریسک ابتلا به آن ها را افزایش می دهد.
علائم رماتیسم مفصلی
- درد و التهاب مفاصل که اغلب بطور قرینه دیده رخ میدهد.
- تورم و گرمی مفاصل
- کاهش دامنه حرکتی مفاصل درگیر
- حساسیت مفاصل درگیر به لمس و فشار
- خشکی مفاصل بخصوص پس از بی حرکتی طولانی مدت مفصل
- ضعف و خستگی مزمن
- ندول های رماتیسمی
- بی اشتهایی
- دردهای مبهم عضلانی
- لنگیدن حین راه رفتن
- دفورمیتی و تغییر شکل مفاصل درگیر
- درگیری عروق خونی و عصبی ، تنگی نفس و مشکلات چشمی از جمله علائم و عوارضی هستند که در صورت درگیر سایر ارگان های بدن ممکن است رخ دهند.
عوامل افزایش دهنده خطر
- عوامل ژنتیکی
- ابتلا به بیماری های عفونی و ویروسی در گدشته و یا حال
- اعتیاد به مواد حاوی کافئین
- سوء مصرف مود مخدر
روش های درمان
اگرچه این بیماری درمان قطعی ندارد اما برای جلوگیری از پیشرفت بیماری و تخفیف عوارض و مشکلات ایجاد شده برای بیمار انجام برخی اقدامات کمک کننده خودهد بود.
کاهش سطح فعالیت برای جلوگیری از تشدید تخریب مفاصل و همچنین کاهش احساس خستگی و ضعف در مفاصل تویه می شود.
در صوتری که بیماری بتدریج سبب تغییر شکل مفاصل درگیر شود ممکن است پزشک با تجویز بریس اقدام به اصلاح آن کند.
برای تسکین درد و التهاب مفاصل می توان از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند آسپرین، ناپروکسن ، ایبوپروفن و … استفاده کرد ، در موارد حاد حتی ممکن است تزریق داروهای استروئیدی توصیه شود.
فیزیوتراپی و تمرینات ورزشی موثرترین راهکار در درمان مشکلات و عوارض مفصلی ناشی از رماتیسم مفصلی است که با مراحعه به کلینیک فیزیوتراپی آلفا ( فیزیوتراپی در شرق تهران ) می توانید از آن بهره مند شوید.
فیزیوتراپی و تمرینات ورزشی علاوه بر کمک به تسکین درد مفاصل دامنه حرکتی مفاصل را افزایش داده و به بهبود عملکرد حرکتی آن ها کمک زیادی می کند.
کلمات مرتبط :
درمان رماتیسم مفصلی – فیزیوتراپی رماتیسم – فیزیوتراپی خوب در شرق تهران – فیزیوتراپی در تهران نو