کامل ترین درمان فیزیوتراپی در سندرم تونل کارپال سی تی اس CTS

سندرم-تونل-کارپال

تونل کارپ یک ساختار محکم استخوانی-فیبری است که از استخوان های مچ و لیگامان (رباط) عرضی ساخته شده است. این ساختار همانطور که از اسمش پیداست مانند تونلی می ماند که اجزایی از درون آن عبور می کنند و از ساعد وارد دست می شوند. درد، بی حسی و گزگز در قسمت هایی که توسط این عصب تغذیه می شوند؛ یعنی، در انگشت های شست، اشاره، وسط و انگشت حلقه در سمت کف دست، احساس می شود. این علائم می تواند در همه ی این انگشتان باشد یا فقط در یک یا چندتای آنها باشد.

http://scpt.ir/uploads/carpal tunnel syndrome.jpg

سندروم تونل کارپال چیست؟

تونل کارپ یک ساختار محکم استخوانی فیبری است که از استخوان های مچ و لیگامان ( رباط ) عرضی ساخته شده است. این ساختار همانطور که از اسمش پیداست مانند تونلی است که اجزایی از درون آن عبور می کنند و از ساعد وارد دست می شوند.

 http://scpt.ir/uploads/carpal tunnel syndrome typist.jpg

سندروم تونل کارپال Carpal tunnel syndrome یا به اختصار CTS که شایعترین نوروپاتی به دام افتادن عصب می‌باشد. در اثر گیر افتادگی و فشرده شدن عصب میانی یا مدین در داخل تونل کارپال می باشد. این سندروم همچنین به سندروم تایپیست ها معروف است .  عصب مدیان ( عصب میانی Median Nerve ) در ناحیه مچ دست از زیر بافت همبند مچ دست  لیگامان عرضی مچ یا فلکسور رتیناکولوم و از روی استخوان‌های مچ عبور می‌کنند، اگر به هر دلیلی این فضا تنگ شده باشد به این عصب فشار وارد شده و اختلالات حسی و حرکتی در انگشتان دست بروز می‌کند که به این بیماری سندرم کارپال تونل گفته می‌شود.

شیوع سندروم تونل کارپال cts :

شیوع این بیماری در خانم‌های خانه‌دار میانسال، کاربران کامپیوتر، نجاران، تصویرگران، کارگران، قصابها و مکانیکهای خودرو و رانندگان ماشینهای سنگین بیشتر است. قایقرانانی که فشار زیادی را روی مچ و انگشتان دست متحمل میشوند بیشتر مستعد این عارضه هستند.

 http://scpt.ir/uploads/median-nerve-paresthesia.jpg

 این عصب حس انگشت شست، انگشت اشاره، وسط و بخشی از انگشت حلقه را فراهم می کند وهمچنین حرکت عضلاتی که به انگشت شست می روند را نیز امکان پذیر می کند. ورم یا التهاب در محل مچ دست باعث فشردگی این عصب می شود و سندروم تونل کارپال را ایجاد می کند. این فشردگی می تواند منجر به حس گزگز، ضعف و بی حسی در سمت انگشتان بشود. این سندروم، سندرومی نسبتا شایع است و خانم ها را ۳ برابر بیشتر از آقایان درگیر می کند و حدود ۵/۰ در صد افراد جامعه را درگیر میکند. و عموما در دهه سوم و چهارم زندگی تشخیص داده میشود.

برخی از عوامل شایع مرتبط با سندروم تونل کارپال عبارتند از:

علایم سندروم تونل کارپ cts :

 

معمولا علائم بصورت حسی تظاهر پیدا می نمایند ولی در بعضی مواقع ممکن است علائم حرکتی نیز ایجاد شود.

 

http://scpt.ir/uploads/median-nerve-paresthesia-2.jpg

 

علائم حسی در سندروم تونل کارپ :

درد ، بی حسی و گزگز در قسمت هایی که توسط این عصب تغذیه می شوند.  یعنی در انگشت های شست ، اشاره ، وسط و انگشت حلقه در سمت کف دست ، احساس می شود. این علائم می تواند در همه ی این انگشتان باشد یا فقط در یک یا چندتای آنها باشد. درد و بی حسی هنگام شب هم از علائم شایع آن است. درد های شبانه عموما به خاطر خم بودن یا باز بودن طولانی مدت مچ دست در زیر سر یا بالشت فرد اتفاق می افتد.

 http://scpt.ir/uploads/falling-down-cup.jpg

علائم حرکتی در سندروم تونل کارپ CTS :

ممکن است شخص در کار های معمول روزانه مثل رانندگی ، نگه داشتن فنجان و تایپ کردن درد داشته و توانایی انگشتان در انجام برخی از کارها نظیر نگه داشتن اشیا کمتر شود. در موارد شدید تر آتروفی ( تحلیل عضلات ) در کف دست و عضلات تنار مشاهده شود.

http://scpt.ir/uploads/carpal tunnel syndrome atrophy.jpg

درمان در سندروم تونل کارپ CTS :

 

درمان به دو روش جراحی و غیر جراحی تقسیم میشود.

روش های غیرجراحی  :

  •   آتل بندی (Splinting) در وضعیت بدون زاویه مچ یا اکستانسیون جزئی

 

http://scpt.ir/uploads/carpal tunnel syndrome splint.jpg

 

 

جراحی در سندروم تونل کارپال CTS :

وقتی اقدامات غیر جراحی در کاهش علائم سودمند واقع نشدند , کمتر از نیمی از بیماران , جراحی برای برداشتن فشار از عصب تجویز می‌شود. جراحی تا ۹۰٪ موفقیت‌آمیز است اما بهبود کامل چند ماه طول می‌کشد.

http://scpt.ir/uploads/carpal tunnel syndrome surgery.jpg

بعد از جراحی :

بعد از جراحی ، فیزیوتراپی برای رسیدن به بهبودی کامل نیاز است. توانبخشی بعد از جراحی شامل نکاتی در ارتباط با نگه داری صحیح از زخم و در صورت نیاز ماساژ بافت اسکار را هم شامل می شود. بنابراین ، به مرور درد کم می شود و حرکات دست برمی گردد. حساسیت زخم جراحی کم می شود و باعث می شود محل جراحی نرم تر شود. بعد به تدریج روی قدرت عضلات دست کار می شود. تا کم کم فرد بتواند کار های خودش را با دستش انجام دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.